Сърбия също се включва в битката за Volkswagen


Сърбия също се включва в битката за Volkswagen
Снимка: Getty Images/Guliver

4434

По време на утрешната си среща с германския министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер президентът на Сърбия Александър Вучич ще излезе отново с предложение за привличане на автомобилния гигант Volkswagen в Сърбия, предаде агенция "Танюг".

"Вучич и Алтмайер ще разговарят за нови инвестиции и Volkswagen ще бъде една от най-важните теми", съобщава и белградският вестник "Блиц".

Утре ще бъдат подписани договори за две големи фабрики – МTU и Bros, инвестиции на зелено за над 300 млн. евро, допълва вестникът, цитиран от в. "24 часа".

Volkswagen съобщи на 15 октомври, че ръководството му е отложило решението за построяване на нов завод близо до турския град Измир заради турската военна операция в Сирия. Компанията беше избрала турския град Маниса, на около 40 км северно от Измир, а производството трябваше да започне през 2022 г.

Възможно е Турция да не получи тази инвестиция или тя да бъде отложена с години, посочи пред Expert.bg бившият министър на икономиката Николай Василев, който има сериозен опит в бизнеса и преговорите с инвеститори.

България сериозно се активизира и удвои до 260 млн. евро предлаганата субсидия за фабриката на германския концерн. София предлага терена на бившия завод "Кремиковци" в напълно развита индустриална зона в околностите на столицата.

Румънското правителство също започна разговори за възможността фабриката на Volkswagen да бъде в Румъния. Техният кандидат е град Арад, който предлага парцел от 11 000 дка в район с добре развита автомобилна индустрия и връзка по магистрала с унгарската граница.

Въпреки че не е член на ЕС, Сърбия също има сериозни апетити към завода. "Ще дадем всичко от себе си. Сърбия не е член на ЕС като България и Румъния, нямаме и голям пазар като Турция", каза Вучич за TV Pink, цитиран от вестник "Данас". По думите му Белград може да предложи субсидии за германския концерн, които другите страни не могат да предложат.

Инвестицията на Volkswagen би "спомогнала за стабилизирането на целия регион" и ще донесе полза на концерна, защото районът все още има квалифицирана работна ръка за индустрията, заяви Марко Кадес, ръководител на сръбската търговска камара, цитиран от Romania Journal.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички