Страните от ОПЕК се договориха за намаляване на добива


Страните от ОПЕК се договориха за намаляване на добива
Снимка: iStock/Guliver

5129

Групата на държавите-производители на петрол ОПЕК подписа официално ново споразумение за сътрудничество с други големи производители, включително Русия.

Документът се разглежда като знак за усилията на картела да остане актуален икономически фактор на трансформирания заради производството на американски шистов нефт пазар, предава БГНЕС.

Нарастващото влияние на Русия върху блока се прояви в понеделник, когато министърът на енергетиката Александър Новак заяви, че страните от ОПЕК са се съгласили да съкратят дневния си добив на нефт.

На срещата на върха на Г-20 в Осака стана ясно, че Русия и основният участник в ОПЕК Саудитска Арабия са одобрили идеята за съкращаване на добива. Това принуди Иран да предупреди, че ОПЕК може загине, ако дейността му бъде сведена до поставяне на печат върху предварително взети решения.

Въпреки това Иран подкрепи срокът за намаляване на добива да бъде удължен до март 2020.

На днешната среща на ОПЕК+, която включва 24 държави-производители на петрол, предложението за лимит на добива бе одобрено.

Срещата на енергийните министри от ОПЕК в понеделник продължи почти пет часа повече, за да могат участниците да обсъдят новото споразумение.

Иран бе по-скептичен към идеята с мотива, че новият документ няма никакво отношение към ОПЕК и механизма за вземане на решения.

Саудитският енергиен министър заяви, че споразумението ще позволи на страните от ОПЕК и държавите извън нея да създадат „структура за технически срещи, министерски срещи, редовни срещи на високо равнище със секретариата на ОПЕК, чието седалище е във Виена и изпълнява функциите на главен координатор.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички