Шефът на Microsoft получи огромно повишение на заплатата

Шефът на Microsoft получи огромно повишение на заплатата
Източник: Getty Images

Изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела получи 66% увеличение на заплащането си през изминалата данъчна година на компанията. Възнаграждението му от 42.9 млн. долара за данъчната 2019 г. е с над 17 млн. долара повече от това през предишната година.

При базова заплата от над 2.3 млн. долара, по-голямата част от полученото идва от премии, обвързани с цената на акциите на технологичния гигант, съобщава CNN Business, като се позовава на документи от компанията.

Надела застана начело на Microsoft през 2014 г., а под негово ръководство компанията се превърна в основна сила в облачните услуги. През същата година той получи впечатляващите 84 млн. долара годишно възнаграждение.

Драстичното увеличение на парите на ръководителя идва в момент, когато цената на акциите на Microsoft се повиши. През септември те достигнаха исторически връх, след като компанията повиши дивидента си и разреши план за обратно изкупуване на 40 млрд. от акциите си.

За сравнение изпълнителният директор на Apple Тим Кук получи 15.7 млн. долара през 2018 г., при 3 млн. долара твърда заплата. Шефът на Google Сундар Пичай получи общо едва 1.9 млн. долара, тъй като е отказал премия, обвързана с цената на акциите.

Ръководителят и де факто собственик на Amazon Джеф Безос, който е най-богатият човек в света получава по малко под 82 000 долара годишно през последните 20 години. Безос получава и по 1.6 млн. долара за услуги, свързани със сигурността и бизнес пътувания всяка година.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.