Само 5% от незрящите у нас работят


Само 5% от незрящите у нас работят
Снимка: БГНЕС

2393

Градската среда в София продължава да е недостъпна за незрящи. За опасни телефонни кабини, стълбове, стълби, подвижни плочки по тротоарите, недомислени светофарни уредби с объркваща сигнализация и др. разказаха представители на Съюза на слепите.

Председателят на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" Иван Янев каза, че нормативната уредба за достъпна среда е много добра, но никой не я спазва и никой не следи за спазването ѝ. По думите му сега предстои Столична община да разработи план за действие към Стратегията за достъпна градска среда в София, предаде bTV.

Близо 15 хиляди са членовете на Съюза на слепите, като едва 5-6 на сто от тях работят, каза още Янев. Към Съюза има 30 спортни клуба, а има картотекирано само 1 спортуващо дете, допълни той и посочи, че липсата на двигателна активност и двигателни умения пречат за по-нататъшното самостоятелно справяне на незрящия с ежедневни дейности.

Янев добави, че няма данни за точния брой на децата с пълна или частична загуба на зрението.

Не е истина, че има 1 милион инвалиди, получаващи пенсия, каза още той и посочи, че данните на интернет страницата на НОИ показвали, че те са не повече от 500 хиляди. Унизителни, по думите на Янев, са средствата, получавани като добавка за интеграция - не повече от 10 лв., с които може да се компенсират дефиците на хората в неравностойно положение.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички