Приеха промени в Закона за чужденците заради Brexit


Приеха промени в Закона за чужденците заради Brexit
Снимка: БГНЕС

3430

Парламентът прие промени в Закона за чужденците, свързани с Brexit.

Промените са внесени от Министерски съвет. Част от разпоредбите са във връзка с оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз без споразумение. След оттеглянето си от Европейския съюз Обединеното кралство ще бъде трета страна и влизането и пребиваването на британските граждани в България ще се извършва при условията и по реда на Закона за чужденците. Изключение от това положение ще представляват очертаните с предлаганата уредба случаи на британски граждани, които са се установили и са изградили трайни връзки с нашата страна и членовете на техните семейства, предава "Фокус".

Целта на уредбата е да запазят правата на пребиваване на тези лица такива, каквито са към момента на оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС. За тази цел е предвидена специална процедура по пререгистрация на всички граждани от посочените в законопроекта категории.

В преходните и заключителни разпоредби на закона е разписано, че гражданите на Обединеното кралство и членовете на техните семейства, които към деня, следващ датата на оттегляне на Великобритаия от ЕС са влезли и пребивават законно в България или притежават валиден документ за пребиваване, могат в срок до 31 декември 2020 г. да подадат лично заявление в дирекция „Миграция“ или в областните дирекции на Министерство на вътрешните работи за издаване на разрешение за пребиваване у нас. Съгласно текстовете срокът за издаване на разрешение за пребиваване след подадено заявление е един месец от датата на подаване. В случаите, в които гражданин на Великобритания е член на семейството на български гражданин, придобил това си качество до деня, следващ датата на оттегляне на Обединеното кралство от ЕС, може в срок до 29 март 2022 да подаде лично заявление в диркеция „Миграция“ или в областните дирекции на МВР за издаване на разрешение за пребиваване в България, като незабавно му се издава временно удостоверение за пребиваване.

Една част от предложените промени се налагат с оглед на уреждане на статута и пребиваването в България на непридружените деца-чужденци, а именно чрез издаване на разрешение за продължително пребиваване в страната до навършване на пълнолетие. Законопроектът е и във връзка с необходимостта от правна уредба по отношение на разрешаването на спорове между родители на деца-чужденци. Измененията предвиждат право на пребиваване на деца чужденци до 18-годишна възраст да се предоставя след общо съгласие на родителите. В случаи, при които не е на лице общо съгласие, спорът между тях се решава от Районния съд по местопребиваване на детето.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички