При 80% от трансплантациите парите от държавата не стигат

При 80% от трансплантациите парите от държавата не стигат
Източник: БГНЕС

Между 80 и 90 трансплантации на стволови клетки се извършват всяка година в отделението по трансплантации в Специализираната национална болница за хематологични заболявания в София. Досега там са трансплантирани близо 800 пациенти със злокачествени онкологични заболявания, предава БНР.

Животоспасяващите операции са основната причина болницата да натрупа 24 милиона лева дългове. При 80% от трансплантациите средствата, които държавата плаща, не покриват направените разходи, казват от ръководството на болницата.

Между 30 и 40 са новорегистрираните пациенти всеки месец в специализираната хематологична болница в София. Статистиката показва, че у нас постиженията при лечението на онкохематологични заболявания са сравними с тези в Европа и в света.

"Образно казано съотношението между оцелели и починали пациенти е 2:1. Т.е. ако имаме 90 човека с окнохематологични заболявания около 60 човека ще бъдат оцелели, 30 човека обаче ще загинат. Имаме още много какво да правим, но като цяло нашите данни показват, че нашите резултати са съизмерими с водещите европейски хематологични центрове като Англия, Испанияа, Франция, Италия", уточни директорът на болницата доц. Бранимир Спасов.

Държавата плаща между 40 и 80 хиляди лева на пациент за трансплантация на стволови клетки. В 80 на сто от случаите средствата не са достатъчни и разликата се поема от болницата, която трупа задължения, добави доц. Спасов:

"Не е добре остойностено реимбурсирането на нашите трансплантации т.е. за всеки един трансплантиран ние имаме финансови загуби между 5 и 80 хиляди лева. Хората не плащат нищо- всичко плаща болницата. Ние в момента имаме 800 трансплантации."

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.