Предлагат отпадане на минималните глоби за нарушаване на GDPR

Предлагат отпадане на минималните глоби за нарушаване на GDPR
Източник: iStock/Guliver

До края на юли да има нов Закон за защита на личните данни – това поиска и си пожела председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Веселин Караджов пред БНР. Новият закон е необходим, за да бъде вкаран в българското законодателство Регламента за защита на личните данни на ЕС (GDPR).

Караджов изрично обеща, че комисията ще предложи да отпаднат минималните глоби за нарушаване на GDPR и ще си прати предложенията преди края на тази седмица – до 7 юни. В предложените сега текстове за поправка в Закона минималните глоби са от 10 000 в неизвестна валута. На ниво ЕС GDPR предвижда максимална санкция – до 20 млн. евро или от до 4% от общия оборот на нарушилата регламента компания.

Караджов беше категоричен, че санкциите никога не са отивали в бюджета на Комисията за защита на личните данни. Санкциите отиват в централния бюджет и Комисията за защита на личните данни не може да ги използва и това няма да се промени, подчерта той.

Председателят на КЗЛД се оплака и, че консултантите всяват паника заради промените. Според него по-голямата част от изискванията ги е имало и досега, а бизнесът изпаднал в паника, защото през последните 15 години не е чел закона.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.