Порожанов: Само единна европейска регулация може да реши въпроса с двойното качество на храните

Порожанов: Само единна европейска регулация може да реши въпроса с двойното качество на храните
Източник: БГНЕС

Въпросът с двойното качество на хранителните продукти може да бъде решен само с единна европейска регулация. Това каза министърът на земеделието и храните Румен Порожанов по време на обществената дискусия под надслов „Европа на два стандарта при храните – защитени ли са правата на българските потребители“, посветена на разликите в качеството на храните в държавите от Западна и Източна Европа, която беше организирана от омбудсмана Мая Манолова, предаде „Фокус“.

„Темата не е нова, но през последните месеци започна да се приема много по-сериозно. Преди време ние направихме две съпоставки с много проби, тествахме много продукти, но при повечето от тях съставките бяха в допустимите норми, което значи, че не са опасни за здравето на хората и не е нужно да се приемат драстични мерки. Това, което тогава ни направи впечатление при съпоставката на цените, е, че има обезпокоителни завишения в някои от детските храни и в някои от шоколадовите изделия – между 30% и 70%. Безспорно не трябва да съществува двойно качество, но това законово не може да бъде уредено, без да има единна европейска регулация. За това всяка една инициатива в тази посока показва солидарността на страните, които са потърпевши, защото имаме схема за различно третиране на потребителя и нелоялни търговски практики. След това, което чухме от г-н Юнкер, очакваме да започне да се работи в тази посока.“, каза той.

Порожанов обясни, че Министерството на земеделието и структурите към него ще продължават да следят и да поддържат цялата организация на кампанията, която започна днес с подписването на декларацията.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.