Появиха се твърдения за имотна схема и на зам-министъра на икономиката Александър Манолев


Появиха се твърдения за имотна схема и на зам-министъра на икономиката Александър Манолев
Снимка: БГНЕС

6541

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев притежава имот, в който е построена “къща за гости”, финансирана с 380 000 лв. по проект на Програмата за развитие на селските райони. Това твърди сайтът "Биволъ" в свое разследване, направено съвместно с "Благоевград Нюз".

Плащането е одобрено от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) през декември 2015 г. - по това време Манолев е зам.-министър на туризма и то само от месец на поста.

Имението с половин декар РЗП обаче никога не е функционирало като семеен хотел за развитие на селски туризъм. Ползва се като частна вила от Манолев и семейството му. Има и специална екстра, подобно на частния асансьор на Цветан Цветанов – минерална вода докарана от 3 км от Сандански, пише в публикацията.

Манолев купува терена от 1800 кв. м. по пътя между Сандански и курорта Попина лъка в началото на 2013 г. от фирмата “Ди Ди Ви”. Тя е създадена година по-рано, собственост е на панамската офшорка Kelgrin Inc. и веднага започва да изкупува атрактивни имоти в курортни зони около Сандански, Ловеч, Елена, Берковица и Каварна. Манолев е нейният първи клиент, който придобива имот, а впоследствие ще купи още няколко. По-рано теренът е бил собственост на друга фирма – “Изгрев 05”, чиито собственици са свързани с “Ди Ди Ви”. Някога той е бил в горския фонд, но от 2009 г. е отреден за ниско застрояване.

По-малко от месец след покупката Манолев учредява право на строеж на “жилищна сграда – къща за гости” с РЗП 530,47 кв.м. на фирмата “Агротрейд – Ана Димитрова” ET. Едноличното дружество е регистрирано само седмица след като Манолев купува терена на адреса на неговата сестра в Сандански. През октомври същата година правото на строеж на “Агротрейд” е обогатено с ограда, басейн и паркоустройство. Самата Ана Димитрова живее в София и не беше открита за коментар.

Междувременно фирмата успешно пише есе до ДФЗ за субсидия от 390 160 лв. по ПРСР. Общата стойност на проекта е за 564 174 лв. утвърдени разходи по договор. Строежът на имението от половин декар приключва успешно през октомври 2015 г. и е инспектирано от ДФЗ през ноември 2015, когато Манолев става зам.-министър. Инспекторите на ДФЗ установяват, че проектът е изпълнен точно с малки недостатъци и удържат около 800 лв. от субсидията заради разминавания в количествено-стойностните сметки. Сегашният министър на земеделието Румен Порожанов тогава е шеф на ДФЗ. През декември 2015 той разписва плащането и така впечатляващият градеж излиза само 170 000 лв., пише "Биволъ".

Позицията на Манолев

"Нямам никаква собственост в Сандански.

През 2012 г. притежавах имот, който продадох на споменатото от вас дружество. Мястото не е декларирано защото няма как да декларирам нещо, което не е моя собственост. Сделката е направена още през 2012 г., когато съм бил в частния сектор.

Да, разбира се познавам се с Ана Димитрова – както казах, аз съм й продал имота. В последствие съм бил и клиент на споменатото място за настанявяне – срещу заплащане, за което имам и издадени документи.

Що се отнася за оставката – готов съм да я подам във всеки един момент. Надявам се подобен акт да е свързан с работата ми, а не с евентуални съмнения." Това е отговорил Александър Манолев на запитване на "Биволъ" по темата.

Проверката в Кадастъра и Имотния регистър обаче показва категорично, че Манолев има множество сделки за земи в района на Сандански и имотите са на негово име. Земята, на която е построена въпросната къща за гости е негова собственост и в момента. Няма никакви данни тя да е продадена, а са налични единствено данни за учредено безсрочно и възмездно право на строеж.

Освен това справката в Кадастъра показва, че Манолев е изкупил и притежава прилежащите до къщата терени. Сделките са от 2014 и 2017 г. със същата фирма “Ди Ти Ви” и с частни лица., посочва се в публикацията.

Позицията на Порожанов

Министърът на земеделието Румен Порожанов също е отговорил на запитването за коментар конкретно за къщата в имота на Манолев. Той казва, че през декември 2015 като шеф на ДФЗ е разписал протокол с одобрение на много проекти, но не е гледал в детайли и не е запознат с всеки един от тях. Той се позова на процедурите във Фонда, според които ако обектът отговаря на изискванията няма пречка да не бъде одобрен. За да има контрол за добросъвестност на бенефициентите трябва да се подават сигнали, добавя Порожанов.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички