Новото етикетиране ще ни показва вредните вещества в продуктите

Новото етикетиране ще ни показва вредните вещества в продуктите
Източник: Getty Images / Guliver

Новият препоръчителен стил за брандиране на храните „Светофарни етикети“ ще ни ориентира за количеството вредни вещества, които се съдържат в продукта. Това каза пред председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

„Това е един иновативен модел за оценка на хранителните качества на определени продукти, които големи компании смятат да брандират по този нов начин с трите цвята на светофара - зелено, жълто и червено и за това е сравнението него. По този начин ще се обозначават съставките и тяхното съотношение в различните продукти, когато говорим за сол, захар и мазнини, в зависимост от това дали са в оптималната консистенция за дневния прием или в някаква степен я надвишават. Знаете, че в днешно време е ясно за човешкия организъм, кои са оптималните количества, от тези вещества, които в прекомерна доза, могат да бъдат вредни. Целта тук е да се покаже на хората по нагледно и по-лесно за възприятие в даден продукт, какво всъщност е съотношението", коментира Маргаритов пред "Фокус".

Той уточни, че това е добре за младите хора и деца, защото така по-лесно ще могат да се ориентират.

Допълни още, че в момента по-малко се замисляме за съдържанието на хранителните продукти, а с новото брандиране се очаква да се замислим повече за избора, който правим.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.