Най-често използваният лимит по кредитна карта - между 1000 и 3000 лв.

Най-често използваният лимит по кредитна карта - между 1000 и 3000 лв.
Източник: iStock/Guliver

Между 1000 и 3000 лева е най-често използваният лимит по кредитна карта, сочи проучване на финансовия портал MoitePari.bg.

 

Най-голям процент от потребителите харчат над 500 лева месечно през кредитната си карта. Все повече потребители ясно разбират смисъла на т.нар. "гратисен период" при кредитните карти и се възползват от него, обясни анализаторът Иван Стойков пред БНР.

Гратисният период в повечето случаи варира само при покупки. 43 процента от далите отговор са запознати с този факт. 

Банките често дават бонуси при използването на кредитна карта като възстановяване на минимален процент от стойността на покупката, допълни Пенчо Савов, който се занимава с потребителски финанси в една от водещите банки в България, обясни:

"Използвайки бонусите, които банките им дават, анулират таксите при добро използване и могат да излезнат и на печалба от бонусите, които банките дават."

Най-често покупки се правят в супермаркетите, както и за покупки по интернет.

Най-популярни причини да притежаваме кредитна карта, споделени от половината от анкетираните, са удобството при плащането на стоки и услуги (25%) и бързият достъп до средства при нужда (25%). Без промяна остава честотата на използване на кредитната карта, както според резултатите от предходното проучване, така и според настоящото. Най-често кредитната карта се използва между 1 и 5 пъти (36% от далите отговор, 43% преди 2 г.). На второ място е ползваемостта по-малко от веднъж месечно.

Възможно ли е да се стигне до висока кредитна задлъжнялост с използването на кредитната карта? 52% от далите отговор в проучването посочват, че се справят с цялото задължение по картата си, в рамките на гратисния период. Въпреки това много голям остава делът на тези, които внасят само задължителната минимална вноска – 19% от анкетираните. Важно е да се знае, че кредитната карта е голямо удобство, но ако не се следят разходите по нея и не се погасяват навреме задълженията, това ще е проблем, какъвто би имал всеки нередовен платец, ползващ средства на кредит.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.