Машина за баница и "умни" кораби сред проекти, получили 40 млн. лева финансиране


Машина за баница и "умни" кораби сред проекти, получили 40 млн. лева финансиране
Снимка: Министерство на икономиката

4438

Стартират проекти на обща стойност от близо 40 млн. лв. за внедряване на иновации в български предприятия.

Днес заместник-министърът на икономиката Александър Манолев връчи договорите на спечелилите кандидати по процедурата „Разработване на продуктови и производствени иновации“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

По процедурата са били подадени 360 проектни предложения, от които са селектирани 84, стана ясно още от неговото изказване.

Сред одобрените проекти са машина за производство на домашна баница, контейнер за разделно събиране на отпадъци, система за проследяване на жизнени параметри по време на сън, "умни" кораби, козметичен продукт за лице с биополимер, дигитална фабрика за таланти, система за автоматично сигнализиране на нередности в градска среда и други.

“Без иновации, няма растеж. Това е простата максима, която движи глобалната икономика днес и темпото на тяхното внедряване ще определи растежа на предприятията в бъдеще”, каза Александър Манолев по време на церемонията, предадоха от пресцентъра на икономическото ведомство. 

Той акцентира, че България, като част от ЕС, е изправена пред редица предизвикателства. „Всъщност пред тези предизвикателства сме изправени всички – малки и големи икономики; държави и частни компании“, допълни икономическият заместник-министър и подчерта, че гъвкавост, бързина, устойчивост са едни от най-ценните качества, които един бизнес трябва да притежава, за да отговори на тези предизвикателства.

„Към 1 юни 2018 г. по ОПИК са изплатени над 700 млн. лв. и са сключени 1 850 договори на обща стойност от 1,7 млрд. лв.”, съобщи Манолев.

Основната цел на процедурата „Разработване на продуктови и производствени иновации“ е нарастване на дела на предприятията, които разработват и разпространяват продуктови и производствени иновации, както и повишаване на иновационния капацитет на предприятията.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички