Кръвта на черния пазар се продава за 300 лв., няма желаещи да даряват

Кръвта на черния пазар се продава за 300 лв., няма желаещи да даряват
Източник: НЦТХ

300 лева е цената на кръвта на черния пазар. Междувременно от Българския червен кръст (БЧК) отчитат рязък спад на желаещите да даряват. От организацията са предложили спешни промени в закона, които да доведат до решаване на проблема.

Продавачите на кръв пред Кръвния център в София действат от години, възползвайки се от трагедията на нуждаещите се, разказва bTV в свой експеримент, като от репортажа става ясно, че цената подлежи на "пазарене" и може да падне до 100 лв.

Българският червен кръст предлага нелегалната търговия да се наказва с до 1000 лева глоба. А за да се пресече грозната спекула, болниците да не изискват от близките на спешни пациенти да дарят кръв.

В същото време за последните три години кръводарителите у нас намаляват с над 4000.

„Много ясно да бъде разпределението на тази сума - за кого какво се заплаща, защото всъщност кръводарителят получава една подкрепителна напитка и някаква храна към нея, която обаче не е на тази стойност”, заяви д-р Надежда Тодоровска от БЧК.

Предложенията за законови промени са изпратени преди няколко месеца на Министерството на здравеопазването. Оттам са заявили, че идеите тепърва ще бъдат обсъдени от експерти.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.