Контрабандата на цигари у нас расте, сочи проучване

Контрабандата на цигари у нас расте, сочи проучване
Източник: БГНЕС

Увеличение на дела на контрабандните цигари у нас показва проучване на инициативата "Срещу незаконната търговия".

През четвъртото тримесечие на миналата година този дял е бил 6,6 %. Премиерът Бойко Борисов обяви, че това е "увеличение с половин кутия цигари", но даде едномесечен срок за допълнителни мерки за намаляване на контрабандата, предаде Actualno.com.

Министър-председателят видя регионална зависимост в увеличаването на контрабандата, която е най-сериозна в Свиленград, Хасково и Ямбол: "Върху картата ясно се вижда, че това е по пътя на магистралите или на юг, близко до границите и до лесен транспорт", отбеляза Борисов. Той каза още, че ще повдигне въпроса за контрабандата на тютюневи изделия и на европейско ниво:

"В същото време се поставя сега въпросът да свалим кохезионните фондове или да ги намалим за страните от Югоизточна Европа. И ако това е вярно, аз виждам милиарди евро, които вследствие това, че няма битка с корупцията и контрабандата, се изпразват от бюджетите и по този начин страните-донори след това искат да намалим ние кохезионната политика", коментира премиерът.

В анализа на тютюневите компании се казва, че има има възможност за още подобрения в посока ръст на законния пазар и потенциал за оптимизиране на приходите от акцизи.

Според тях усилията трябва да бъдат продължени и поддържани във времето, като се запази фокуса върху цигарите и се засилят усилията в борбата срещу нелегалния насипен (рязан) тютюн, продаван по пазари, в интернет и с доставка по домовете.

"От голяма важност е да не се въвеждат нови минимални нива на акциза върху цигарите в България, за да се осигури стабилност и да се гарантират приходите от акциз с оглед на ниската покупателна способност", категорични са те.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.