Хумор в мотивационно писмо? И още как!


Хумор в мотивационно писмо? И още как!
Снимка: iStock/Guliver

6073

Чувството за хумор винаги се е смятало за положително качество, но някак е доста пренебрегвано, когато става въпрос за бизнес комуникация. Може би сме свикнали, че в този тип общуване всичко е строго и официално, а шегите са неуместни. Оказва се, че не е съвсем така. Проявата на остроумие и хумор в мотивационното ви писмо несъмнено е риск, но пък в голям процент от случаите е добре приемано от мениджърите в компанията. Преди обаче да решите да се откроите с някоя шегичка, задайте си тези 4 въпроса, за да сте сигурни, че ще бъдете разбрани правилно.

Наистина ли е остроумно?

Бъдете сигурни, че е така. Хуморът е трудно да се приложи във всяка ситуация, но още по-трудно е, когато „аудиторията” ви е претоварена от еднообразни кандидатури за работа. Всъщност, ново проучване е установило, че на някои мениджъри са им нужни само шест секунди, за да разгледат дадена кандидатура. Така че вашите думи трябва да се откроят бързо между редовете, да привлекат внимание, без да отчуждят.

Заслужава ли си рискът?

Интервютата за работа са сериозно нещо и не бива да бъдат подценявани. Попитайте себе си в огледалото дали се възприемате като сериозен човек, на който може да се има доверие. Възможно е хуморът да покаже на бъдещите ви работодатели, че сте способни да работите непринудено и забавно. Но имайте предвид, че това не е най-подходящият подход за всички длъжности.

Дали шегата е безобидна?

Дори невинните забележки могат да се тълкуват погрешно. Ако смятате, че е уместно да използвате чувството си за хумор, бъдете предпазливи и не изхождайте оттам, че всеки притежава такова. Важно е да не пресечете работните граници и да не накърните нечие достойнство, било то на фирмата или лично на интервюиращия.

Ще ви даде ли предимство?

Проучете компанията, в която кандидатствате, за да определите дали това е разчупена, забавна среда, която би могла да оцени причудливите ви идеи. Правилната шега може да ви накара да изглеждате интересни събеседници в очите на работодателя и по този начин да покажете своята индивидуалност. Но не забравяйте, че преди всичко трябва да използвате хумора си, за да се откроите от другите кандидати, демонстрирайки качества, а не за 2 минути слава като комедиант.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички