Huawei пуска своя операционна система още през тази година

Huawei пуска своя операционна система още през тази година
Източник: Getty Images/Guliver

Huawei може да има своя операционна система за смартфони и лаптопи още през есента на тази година. Това ще се случи, ако на компанията бъде напълно забранено да използва софтуера на Google и Microsoft, заяви ръководителят на потребителското подразделение на компанията пред CNBC.

"Все още сме ангажирани с Microsoft Windows и Google Android. Но ако не можем да ги използваме, Huawei ще подготви план Б, за да използва нашата собствена операционна система", казва Ричард Ю, главен изпълнителен директор на потребителския бизнес на Huawei.

Операционната система ще е налична в Китай до края на годината, а в чужбина през първото или второто тримесечие на 2020 г.

Китайският технологичен гигант бе поставен в черния списък на САЩ и американските фирми имат нужда от разрешение от властите, за да продават каквото и да е на Huawei. Така китайската компания вече няма да може да лицензира версията на операционната система Android на Google, която е пълна с всички услуги на американската фирма.

Все пак Вашингтон даде временна 90-дневна отсрочка за Huawei, което ще му позволи да продължи да използва американските технологии за момента.

Заради ограниченията на САЩ потребителите на китайската компания ще изгубят достъпа до Google Play Store и любимите си приложения. На тяхно място ще бъде магазинът за приложения на Huawei, наречен App Gallery. Въпросната платформа и в момента присъства на смартфоните на китайската компания.

Ю подчерта, че операционната система на Huawei ще бъде пусната само ако компанията бъде блокирана за постоянно от използването на продукти на Google или Microsoft. "Не искаме да правим това, но ще бъдем принудени да го направим заради правителството на САЩ. Нямаме друго решение и друг избор", обяснява той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.