Експерт: Свободният пазар на ток не намали злоупотребите

Експерт: Свободният пазар на ток не намали злоупотребите
Източник: БГНЕС

Свободният пазар се отнася единствено за индустрията. Надеждата беше, че той ще намали злоупотребите. Това не се случва и не е изненадващо. Това коментира икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика по повод случващото се на свободния пазар за електричество.

По думите му бизнесът е концентриран в три държавни компании, които доставят на практика 85 процента от електроенергията. Има много голяма концентрация при производителите и съответно няма конкуренция.

"Вътре в холдинга БЕХ са възможни редица непазарни практики, които би трябвало да се избягват. Ако държавата иска да има сигурност на доставките, да си влезе в ролята на принципал и да се държи като собственик, така че тези дружества да не ощетяват интереса ѝ", подчерта Калоян Стайков пред БНР.

"Ако държавата е собственик, би трябвало да се интересува от общия икономически интерес. Самата държава, като собственик, очевидно не успява да се справи с тези практики. Това е абсурдно. Понеже държавата не може да ги контролира, просто прехвърля отговорността на регулатора. Самият регулатор има известни проблеми. От години говорим за неговата независимост и административния му капацитет", отбеляза Стайков.

Той вижда пътя в обединяване на българския пазар с регионалните пазари, но подчертава, че това ще отнеме време.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.