ЕС глоби водещи компании за електроника със 111 млн. евро

ЕС глоби водещи компании за електроника със 111 млн. евро

Гигантът Philips и още три компании за битова електроника бяха глобени със 111,2 млн. евро от Европейската комисия заради незаконно влияние върху цените на продуктите им при онлайн продажби, предаде Reuters.

Освен Philips, санкции са наложени и на Asus, Pioneer и Denon & Marantz. Според европейските власти е доказано, че те са налагали на онлайн търговците минимални цени, което е в нарушение на правилата на конкуренцията.

Размерът на глобите е намален (с 40% за първите три и с 50% за последната) заради сътрудничеството на разследваните производители по време на разследването.

"В резултат на действията на четирите компании милиони европейски потребители са се изправяли пред по-високи цени за кухненско оборудване, сешоари, преносими компютри, слушалки и много други стоки. Това е незаконно", коментира еврокомисарят Маргрете Вестагер, която отговаря за защита на конкуренцията на единния пазар.

Четирите компании са били особено активни в намесата си при онези онлайн търговци, които са предлагали на по-ниски цени. Ако някой търговец откаже, той е бил заплашван с контрамерки от производителя, включително блокиране на правото да продава продукти.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.