Държавата ще отпусне още 30 млн. лева за болниците

Държавата ще отпусне още 30 млн. лева за болниците
Източник: БГНЕС

Общински и областни болници у нас са натрупали дългове от 161 млн. лева в края на миналата година. Държавата ще отпусне допълнителни 30 млн. лева, с които ще подпомогне общо 171 лечебни заведения. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев след заседанието на Министерски съвет.

"Тези 30 млн. ще бъдат разпределени по следния начин: 18 млн. лв. се предоставят на общинските болници, на базата на преминалите болни, в това число и 71 болници, които са във високопланински, отдалечени и труднодостъпни населени места. 2 млн. лв. се отдават на заведенията, оказващи психиатрична помощ. Този ресурс ще отиде в 12 центрове за психично здраве и отделения към общинските и областни болници. Допълнителното финансиране ще бъде на база проведени лечения. 10 млн. лв. се предоставят за Спешна помощ, това са 41 лечебни заведения, от които 26 областни болници. Те ще са финансирани на базата на преминал брой пациенти, които не трябва да са били хоспитализирани в лечебно заведение“, обясни Ананиев, цитиран от "Фокус". 

Той уточни, че отделянето на средства за увеличение на заплатите на персонала ще зависи от ръководството на лечебното заведение.

Ананиев коментира и протеста на фармацевтите. Днес стотици аптеки в България останаха затворени заради лекарствената политика на правителството и новата верификация на медикаментите.

"Не разбирам защо е протестът. Това е европейска директива, която засяга целия сектор в ЕС", каза Ананиев. По негова информация никъде в общността няма подобни протести, а само у нас.

Министърът напомни, че браншът има гратисен период от 6 месеца, за да отговори на изискванията на Брюксел. Според регламента всяка аптека трябва да се снабди с четец и софтуер за специален баркод, който ще се поставя на медикаментите. Целта е да се пресече порочната практика с нелегални лекарства на пазара.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.