Двама бивши шефове на АПИ и директор на "Трейс" с обвинения за катастрофата край Своге


Двама бивши шефове на АПИ и директор на "Трейс" с обвинения за катастрофата край Своге
Снимка: МВР

3788

Прокуратурата е обвинила седем души във връзка с тежката автобусна катастрофа в Искърското дефиле, при която имаше 20 жертви. Сред обвинените са бивши шефове на Агенция "Пътна инфраструктура", директор на дирекция там, шеф на "Трейс-София", технически ръководител, началник на Асфалтовата база и инженер.

Бившите началници на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов и Светослав Глосов са с обвинения за това, че "в качеството си на членове на Управителния съвет на АПИ, отговарящи за дейността на Дирекция „Управление на стратегически инфраструктурни проекти“ и дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ не са изпълнили служебните си задължения, регламентирани в Закона за пътищата и в Правилата за работата на УС на АПИ, с цел да набавят за ДДЗД „Трейс Своге“ облага и от това са настъпили значителни вредни последици.

Целяната облага за ДДЗД „Трейс Своге“ се изразява в неизвършването за сметка на дружеството на ремонт за отстраняване на констатираните дефекти. От това са настъпили значителни вредни последици за водачите на МПС, ползващи участък 3 от път ІІ-16 „Своге – Нови Искър“ и това е поставянето им в опасност от реализиране на ПТП, изразяваща се в по-дълъг спирачен път и загуба на стабилност на МПС при маневра, вследствие на намаленото съпротивление на хлъзгане на посочения участък."

Атанасов и Глосов са с мерки за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 10 000 лева.

Изпълнителният директор на "Трейс-София" Б. Иванов е с парична гаранция от 15 000 лева, а другите са с гаранции по 2000 лева.

От прокуратурата изброяват така част от обвиняемите:

Б.Иванов - ръководител екип и изпълнителен директор на „Трейс София“ ЕАД- изпълнител по Проект „България- Транзитни пътища V - ЛОТ 17“, път II – 16, „Своге- Нови Искър“ Участък 3 от км 50+790.53 до км 81 + 778.84,

С.Трифонов - Началник Асфалтова база „Костинброд“, на който по надлежния ред е възложена дейност по ремонта на пътищата, съгласно Трудов договор № 337/13.05.2013г., сключен с „Трейс – София“ ЕАД,;

И. Иванов - технически ръководител, на който по надлежния ред е възложена дейност по ремонта на пътищата, съгласно трудов договор № 337/13.05.2013г. сключен с „Трейс – София“ ЕАД ;

М.Т. - строителен инженер, член на екипа за строителен надзор на ПЪТКОНСУЛТ 2000 ЕООД, на който по надлежния ред е възложена дейност по строителен надзор при ремонт на пътя, съгласно Трудов договор № 8/03.04.2012г. и

С. Попниколова - Директор на дирекция „Управление на проекти, финансирани с кредитни инвестиции“ в Агенция „Пътна инфраструктура“.

На шофьора Григор Григоров вече е повдигнато обвинение в причиняване на смърт по непредпазливост.

Заради инцидента край Своге оставки подадоха трима министри - на транспорта (Ивайло Московски), на регионалното развитие и благоустройство (Николай Нанков) и на вътрешните работи (Валентин Радев). Малко след това обаче Нанков се върна в регионалното министерство като заместник-министър.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички