До 100 000 лв. глоба за "Лукойл Нефтохим" за замърсяване на въздуха


До 100 000 лв. глоба за "Лукойл Нефтохим" за замърсяване на въздуха
Снимка:

5970

Регионалната екоинспекция в Бургас ще наложи глоба до 100 хил. лв. на рафинерията ЛУКойл Нефтохим, а на дървопреработвателната фабрика „Кроношпан“ - 40 хиляди лева, предаде БГНЕС.

До санкцията се стигна след обгазяването на Бургас и кварталите му и осезаемата лоша миризма на въздуха през последните седмици. След масово недоволство на бургазлии, протест, отчетени стотици сигнали на спешния телефон и на зеления телефон на екоинспекцията, в крайна сметка се стигна до проверки и глоби. Както стана ясно в края на седмицата, замърсителят на въздуха в морския град е рафинерията, която при обработка на отпадъци в утайниците се оказа е изпуснала вредни газове в атмосферата. Дървопреработвателния завод „Кроношпан“ пък системно предизвиква фини прахови частици в града.

„Това, което се случва на територията на площадката на Лукойл, е което се е случило в 60-те години, за съжаление е огромна щета“, заяви Руска Бояджиева, зам.-кмет по екологията. „Те са земно насипни съоръжения, вие си представяйте цялата тази Маракана, езера, целия този отпадък как той се просмуква включително в почвата. Това е нещо, с което трябва да се преборим, нашето настояване е обаче това да стане по възможно най-щадящата технология“, уточни тя.

След като получават в този период от време множество сигнали от граждани, препратени от тел. 112 , е трябвало да проверят метеостанциите, да разберат какви са метеорологичните условия, и да ограничат производството на инсталациите, които са на територията на завода, коментира инж. Тонка Атанасова. При положение, че в този един момент те са работили и старите екологични щети, подчерта тя.

През 2016 г. "Лукойл Нефтохим" бе глобена с 250 000 лв. заради замърсяване на въздуха в Бургас със сероводород.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички