До 1 януари 2023 г. хората ще избират формулата, по която да се пенсионират

До 1 януари 2023 г. хората ще избират формулата, по която да се пенсионират
Източник: БГНЕС

Хората ще могат да избират дали да се пенсионират по новата или по старата формула до 1 януари 2023 г. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени днес в парламента от депутати от ГЕРБ начело с Менда Стоянова.

В законопроекта се предлага всеки пенсионер сам да преценява по кой ред му е по-изгодно да се пенсионира - по стария (действал до края на миналата година) или новия. Също така е предложена предварителна оценка на въздействието, според която през 2019 г. разходите за пенсии ще се увеличат с 13.674 млн. лв., а всяка следваща година ще намаляват.

Освен трите години – 1997-1999 г., които отпаднаха от началото на тази година от новата формула с предложения от 2018 г. при обсъждането на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване, в старата формула ще влизат и трите най-добри години преди 1997 г. Тяхното отпадане с начална дата 1 януари 2019 г. беше заложено още през 2015 г. при пенсионната реформа.

Хората, които вече са подали заявление за пенсия или им е отпусната пенсия след 31 декември 2018 г., ще имат шестмесечен срок да поискат еднократно преизчисление. В тези случаи пенсията се отпуска в новия размер от същата начална дата.

След 1 януари 2023 г. ще се пресмята само осигурителният доход, натрупан след 1 януари 2000 г.

Припомняме, че при въвеждането на новата формула избухна скандал, тъй като се оказа, че немалко хора могат да се окажат ощетени и с по-ниски от очакваното пенсии.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.