Бензиностанциите няма два пъти да сменят касовите си апарати

Бензиностанциите няма два пъти да сменят касовите си апарати
Източник: БГНЕС

Няма да се налага бензиностанциите да сменят касовите апарати два пъти тази година – от април и от юни, както се опасяват търговците. Това заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров по време на пресконференция на агенцията, предаде БГНЕС.

Промените в наредбата ще изискват от 1 април на касовата бележка от бензиностанцията да се съдържа допълнителна информация за потребителите. „Тя ще фиксира очевидното, че половината от крайната продажна цена на литър гориво представлява данъци и акцизи. Ще се вижда и разликата между разликата между покупната и продажната цена. Държа да подчертая, че не би следвало на касовата бележка да се вижда печалбата“, уточни говорителят на НАП в отговор на притесненията на търговците.

НАП допълват, че с новата наредба системите за управление на бензиноколонките, фискалните устройства не се налага повторно изпитване от Българския институт по метрология.

Новите промени в никакъв случай не водят до затруднения и големи инвестиции от страна на търговците на горива. Не се изисква и преодобрение на сега съществуващите системи и касови апарати, допълни и зам.-изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров.

Нямат основания да се притесняват и търговците по отношение на ново изискване към тях, което трябва да влезе в сила от 1 юли. Според промените при срив във връзката между НАП и бензиностанцията, данъчните ще получава информация за проблема. Новото е, че сега съществуващият софтуер трябва да бъде актуализиран. Промяната се прави, за да няма манипулации с данните от всяка една бензиностанция. Димитров също потвърждава, че от лятото няма да се налага повторна смяна на касовите апарати.Единствено преодобрение на Българския институт по метрология. Срокът е 30 юни.

Пламен Димитров категорично заяви, че твърденията на петролния бранш за десетки хиляди евро допълнителни инвестиции не отговарят на истината.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.