БСК отново се оплака от хаоса около касовите апарати

БСК отново се оплака от хаоса около касовите апарати
Източник: iStock/Guliver

Хаосът с промените в наредбата за касовите апарати не се е успокоил, а само се е отложил до есента. Това посочват от Българската стопанска камара в отворено писмо, изпратено до премиера Бойко Борисов и медиите.

Част от измененията влязоха в сила от днес, 1 април, част ще се въведат през есента.

„Не са създадени съответните работни групи и практически не се работи в посока на каквито и да било промени. Не се реализира постигнатият ангажимент в срока до 30 септември т.г. да бъдат решени същностните различия. Удължаването на част от сроковете по Наредбата, без това да е придружено с промени по същество, само отлага хаоса с няколко месеца! Това по никакъв начин не кореспондира с декларираната от страна на НАП и МФ пред Вас готовност за диалог“, пише в писмото.

Бизнесът настояваше да се изготви график на преговорите по шестте тематични направления от наредбата, които касаят различни бизнес групи, както и преговорите по всяко от направленията да приключват с двустранен протокол, който да включва конкретните договорености.

„Продължаваме да очакваме отговор на над 60 наши предложения, официално представени в хода на общественото обсъждане и публикувани на сайта за обществени консултации. Промените в Наредба Н-18 от есента на миналата година не целят изсветляване на икономиката и гарантиране на добра бизнес среда, а по-скоро генерират обществено напрежение, при това в година на европейски и местни избори", категорични са от БСК. Според камарата „не трябва българският бизнес да бъде поставян в ролята на заложник на политически интереси", като в същото време „икономическа стабилност няма нужда от актове, които влошават бизнес средата“.

Оттам обръщат внимание, че с публикуването на неясни текстове, предвиждане на необосновано кратки и неизпълними срокове, обнародване на промени на промените в последния момент, се създава огромно напрежение, несигурност и дори гняв сред бизнеса и гражданите, а това подкопава граденото с години доверие към администрацията.

От стопанката камара са категорични, че наредбата има пряко въздействие върху цялото общество. „Бизнесът ще плати пет пъти по-висока цена за прилагане на новите изисквания на Наредбата от предварителната оценка на въздействието ѝ. Това ще се отрази и върху стойността на стоките и услугите за крайните потребители“, пише още в писмото.

От БСК призовават Борисов да „упражни необходимия институционален контрол“ и проблемите да бъдат решени.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.