Ананиев: Направихме крачка към консенсуса за медицинската експертиза

Ананиев: Направихме крачка към консенсуса за медицинската експертиза
Източник: БГНЕС

Направихме много сериозна крачка по отношение на консенсуса по принципните постановки, които са залегнали както в устройствения правилник, така и в Наредбата за медицинската експертиза. Има още няколко момента, които трябва да изчистим като спорни. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след срещата си с представители на организациите на хората с увреждания, предаде БГНЕС.

Според Ананиев един от основните спорни текстова си остава медицинската експертиза на лицата с множество тежки заболявания. „Създали сме необходимата организация и ще стигнем до консенсус и по този въпрос”, увери той.

Министърът благодари на всички участници в дискусията за конструктивния диалог, задълбочения анализ на всички възможности, както и направените в рамките на срещата предложения.

На 10 април здравното министерство изтегли предложените промени в Наредбата за медицинската експертиза и в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки. Тогава темата за медицинската експертиза бе обсъдена на среща при премиера Борисов, в която участие взе и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Министерство на образованието обяви, че стартира серия от разговори с представителите на организациите на хората с увреждания с цел постигане на съгласие по текстовете, свързани с медицинската експертиза и станали обект на обществено недоволство.

Междувременно хиляди българи в неравностойно положение от цялата страна взеха участие в национален протест, който се проведе на 11 април пред Министерски съвет. Сред исканията на протестиращите е прецизното разписване на бъдещата нормативна уредба за медицинската експертиза. Хората с увреждания настояват и за яснота какви права ще ползват от решението на ТЕЛК за вида и степента на увреждането и какви права ще следват от оценката за тяхната работоспособност.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.