Състоянието на криза е най-добрият момент за започване на бизнес, смята предприемачът Христо Попов.
Това е така, защото сега всички се опитват да намаляват разходи, но в тези условия битката е много по-лесна, защото всички са се стреснали, всички са се отдръпнали, коментира той в сутрешния блок на телевизия България он ер.
Стартиращите фирми имаха много трудности да намерят талантливи кадри, сегашната ситуация дава възможности, защото повечето фирми съкращават, а не наемат хора, обясни още Попов.
Проблем според него обаче се появява, защото България не е добра среда за развитие на идеи и иновации. За да развие добър бизнес, човек трябва да разбира от предприемачество, от управление на финанси, заяви още предприемачът и допълни, че българите нямат познание в много области и точно заради това си мислят, че разбират всичко.
Основните грешки при стартиране на бизнес са две групи – нещата свързани с бизнеса и производството и втората е финансирането. 90% от предприемачите не успяват да предвидят нуждите от финансиране, допълни Попов.
Друг проблем за бизнеса според него е това, че предприемачите нямат план „Б“, а в момента предприемачеството е нещо, което е в критично състояние.
Потенциалът на България според Попов е хранителният сектор, който в момента се развива най-добре. Ако имаме потенциал за развитие, то той е там, заключи Христо Попов.
Факторите, които го движат, са здравословно хранене, удобство и ниски цени. Българските фирми, които могат да развият производство на хранителни продукти, биха могли да се развият много добре, обясни още той.
Попов е оптимист за бизнес климата през тази година, а фактор за това ще е положителното мислене на хората.
Коментари