ФБР разби защитата на Apple


ФБР разби защитата на Apple
Снимка: Getty Images/Guliver

1835

Спорът между Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ и Apple приключи без отстъпление от страна на компанията, но все пак с победа за ФБР. Бюрото е успяло да отключи айфона, използван от Саид Фарук, един от нападателите в терористичната атака в Сан Бернардино, съобщава AFP.

Ето защо беше взето решение за прекратяване на съдебния иск срещу Apple, който целеше компанията сама да предложи средство за достъп на федералните власти до криптираната информация, записана на нейните продукти.

„Нашето решение за приключване на съдебния спор се основава единствено на факта, че с помощта на трета страна, успяхме да отключим телефона, без да повредим информацията в него“, коментира Айлийн Декър, един от адвокатите на ФБР.

Миналия месец съдия нареди на Apple да помогне на властите да разбият защитата на iPhone 5, използван от Саид Фарук, който заедно с жена си уби 14 души при нападение на 2 декември в градчето Сан Бернардино в Калифорния.

Изпълнителният директор на компанията Тим Кук отказа с мотива, че така ще се подкопае сигурността на всички устройства на Apple.

В документ до съда, подаден в понеделник, министерството на правосъдието посочва, че ФБР вече не изисква помощ за отключването на айфона.

Министерството поиска от федералния съд в Ривърсайд, Калифорния, да оттегли заповедта, която задължаваше Apple да предостави средство за достъп до телефоните си.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички