Европа губи, ако не въведе 5G


Европа губи, ако не въведе 5G
Снимка: iStock/Guliver

3715

В света на технологиите и телекомите акронимът на деня е 5G. Казват, че страхотното „пето поколение“ инфраструктура ще направи реалност самоуправляващите се коли или HD телевизия в метрото. Това е надпревара, в която Европа изостава. Новина, която може би за някои не е изненада - континентът, който едно време беше пионер, сега е разглеждан като мудно навлизащ за повечето дигитални технологии.

Ето и изненадата: Проблемът на Европа с 5G не е липсата на предприемаческа инициатива или рисков капитал, което често се случва. Проблемът е политиката, пише в анализ Politico.eu.

За да се даде старт на 5G в Европейския съюз, защитниците му настояват Европа да въведе едни и същи стандарти и хармонизира спектъра си по едно и също време във всички 28 европейски държави. Това не може да се направи само на национално ниво в блок, който е премахнал повечето бариери за движение на хора и стоки. Брюксел иска да създаде дигитална версия на Шенгенската зона на свободно преминаване. А тук усилието на Европа за преминаване към 5G се сблъсква с проблем.

Предишният еврокомисар по дигиталните въпроси Нели Крус се опита да координира единен спектър във всички страни членки на ЕС в рамките на механизма Свързана Европа. Дори тази полустъпка към създаването на напълно хармонизиран спектър беше отхвърлена през лятото на 2015 г. от националните правителства. Европейският съвет отказа да отстъпи и предложенията, касаещи хармонизирането на спектъра, бяха изоставени. Единствените два елемента, които успяха да останат от Свързана Европа, бяха премахването на тарифите за роуминг на мобилните оператори от юни 2017 г. и правила за осигуряване на отворен достъп до интернет, известен като „интернет неутралност“.

Брюксел отново се опитва да прокара плана си за единен дигитален пазар, представен миналата година. И отново се сблъсква с опозиция от някои силни интереси на национално ниво.

Целта на Комисията е спектъра от 694 MHz от 790 MHz. Той обаче се използва от телевизионните оператори за излъчване на FTA канали. Жертването на този спектър ще намали диапазона, който могат да използват дигиталните ТВ оператори с 30%, което би било проблематично за страни като Италия, където полето за опериране на ТВ каналите е оскъдно.

Индустрията се тревожи, че някои страни в ЕС няма да имат средствата да променят инфраструктурата си, като се вземе под внимание, че вече са инвестирали значителни средства в технология за този спектър, според Европейския съюз за радио и телевизия. Освен някои лицензи за диапазона, като в Италия, изтичат през 2032 г.

Има съпротива в Югоизточна Европа, където силните интереси на Италия са подкрепени от Гърция и Румъния, според двама души, свързани с дискусиите. Те предвождат блок от държави, целящи да забавят трансфера на спектъра след 2022 г. Италия е проблемът, коментира високопоставен чиновник в Европейската комисия.

Италия защитава своя държавен ТВ оператор RAI, който използва желания спектър заради големите разходи и сложността при преминаването от 700 MHz на по-нисък спектър. Според британския регулатор по комуникациите Ofcom смяната на използването на спектъра само за Великобритания се оценява на 660 млн. паунда (838 млн. евро) през 2022 г.

Не само Италия иска да си спечели повече време. Мнозинството от 28-те страни членки желае да забави преминаването най-малко до 2022 г.

За момента само Франция, Германия и Швеция заявяват, че могат да спазят срока до 2020 г. Дания, Финландия и Великобритания очертават планове за преминава към спектъра в следващите няколко години.

В Европа по-голямата свързаност между устройствата, като между смартфона и битовата техника вкъщи, или т.нар. Интернет на нещата, може да допренесе около 330 млрд. евро за икономиката до 2020 г., включително 8 млрд. евро от свързани коли, според анализаторската компания Boston Consulting Group. Интернетът на нещата няма да работи без 5G.

Целия анализ прочетете в Actualno.com.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички