ГМО съставки има в почти всички храни на българския пазар.
Това коментира днес в сутрешния ефир на Би Ти Ви Христина Янчева, депутат от ГЕРБ.
Повечето захарни изделия, например, съдържат модифицирано нишесте и соев лицетин, които също са ГМО, но потребителят няма как да знае това. По-важното е да се знае какви точно са ГМО-съставките и какви са процентите им в общото съдържание, както и това да бъде представено разбираемо за потребителя.
Трябва да има възможност за по-голям граждански контрол върху властите по отношението на съдържанието на ГМО в хранителните продукти и фуражите. Искаме да има повече и ясна информация, етикетиране, проследяване и санкции, призова в ефира на телевизията Борислав Сандов, екозащитник от „Зелените”.
Експертите коментираха темата с промяна в текста на Закона за фуражите, заради която стана ясно, че президентът Росен Плевнелев обмисля вето.
Според екозащитниците допълнението в закона, предложено и прието от земеделската комисия в парламента, позволява информацията за съдържанието на ГМО във фуража да не бъде посочвана на етикетите, а само в придружаващата стоката документация, която често пъти се игнорира от по-дребните животновъди.
Коментари