Вносът на растителни мазнини в България се е увеличил в пъти, поради ниската цена на суровината.
Това каза Симеон Присадашки, зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България в предаването „Денят“ на телевизия България Oн Eр.
Голяма част от растителните мазнини, които се използват за производството на млечни продукти у нас, не са предназначени за такова производство и са вредни за човешкото здраве.
Присадашки каза, че производителите в сектора са разединени относно използването на растителните мазнини в млечните продукти.
Той подчерта, че продуктите с такива мазнини не заменят млечните продукти, а ги подменят. Експертът обясни, че в ЕС е забранено такава продукция дори да се нарича млечна – нещо което не се спазва у нас.
Според Присадашки Агенцията по безопасност на храните не може да контролира този процес и е необходима допълнителна регулаторна рамка, така че продуктите с растителни мазнини да бъдат отделяни на магазинерските щандове с определена маркировка.
Коментари