Сладоледът е традиционно лакомство за лятото, но знаем ли наистина какво използват големите производители за направата му?
Според ново британско проучване, цитирано от The Guardian, някои от водещите марки сладолед продават продукти без ванилия, сметана или мляко.
Само в 12 от 24 изследвани бранда е имало и трите съставки. А в един на всеки пет сладоледа пък не се е съдържала нито една.
Сметаната и млякото били заместени със сухи вариации, а ванилията била просто ароматизатор. В много от продуктите имало и сериозно количество палмово масло.
По-рано през годината цената на ванилията се повиши многократно, като дори надхвърли тази на среброто. В момента се продава за около 440 паунда за килограм.
Ванилията се отглежда в тропически региони. Над 75% от производството е съсредоточено на остров Мадагаскар. Той обаче бе ударен от мощен циклон миналата година, което порази много от плантациите.
Коментари