Съставка на течния шоколад Nutella може би е канцерогенна


Съставка на течния шоколад Nutella може би е канцерогенна
Снимка: iStock/Guliver

3585

Хранителните масла в Nutella могат да изложат консуматорите на риск от раково заболяване. От компанията производител посочват, че продуктът им е безопасен и няма да взимат мерки, пише Reuters.

Въпросът за потенциалните рискове идва точно в момент, в който европейските власти се опитват да наложат натиск върху индустрията с палмово масло и да я убедят да категоризира някои хранителни мазнини и масла като канцерогенни.

Италианската сладкарската фирма Ferrero обаче настоява, че съставката в Nutella не вреди на здравето. Пред Reuters компанията посочва, че ако сменят палмовото олио със слънчогледово ще се промени вкуса на един от най-обичаните продукти в Италия и това ще повлияе на популярността му на пазара.

Европейският орган за безопасност на храните обяви палмово масло за потенциално канцерогенно вещество през май 2016 г. Дали потребителите трябва да спрат изцяло консумацията му, ще стане ясно по-късно тази година. Въпреки това се очаква, че органът ще го забрани. Световната здравна организация към ООН и Агрикултурната организация също предупредиха потребителите за палмово масло и подкрепиха мерките на ЕОБХ за премахването му от съдържанието на храните.

 

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.85809
  • GBP
    1
    2.3487
  • JPY
    100
    1.20337
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички