Хлебопроизводителите у нас настояват държавата да намали ДДС-то за хляба наполовина, предаде КРОСС. По думите им ако данъкът стане 10 на сто, това ще помогне да се избегнат масови фалити в бранша, а има и вероятност цената на хляба да падне.
"Ако държавата намали ДДС ставката, ще спечели само крайния потребител. Това ще даде възможност хляба да бъде с една по-трайна, по-устойчива и по ниска цена", казва Костадин Георгиев, собственик на малка фурна за хляб в Монтана.
Идеята на хлебопроизводителите е държавата да намали ДДС-то наполовина по цялата верига - зърно, брашно, хляб. Според тях, по този начин крайната цена за потребителите, може да се понижи с повече от десет стотинки и ще има силен социален ефект.
„Хубаво е да се направи една точна сметка, какво ще загуби и какво ще спечели държавата от това нещо, защото с даването на еднократни помощи не се решават проблемите, а това ще бъде една постоянна помощ, отстъпвайки тези пари в полза на населението това ще е една постоянна и целогодишна помощ за в бъдеще", допълни Георгиев.
Правителството в Румъния вече е предприело подобни мерки като намалява от началото на септември данък добавена стойност на хляба от 24 на 10 процента, предаде Нова телевизия.
Коментари