С цел да се стимулира българското производство от Министерство на земеделието и храните предлагат дублиране на стандартите и 100% български вариант, съобщава БТВ. ОТ МЗХ предвиждат още със знака БДС да се отличават всички качествени храни.
„Това означава, че ако правим салам, месото вътре в него трябва да е българско.Черният пипер няма как да го произвеждаме в България. Става въпрос за основната суровина – месото, да е българско,” коментира зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев.
От бизнеса обаче са против идеята. По данни на производителите продуктите по стандарт са лукс за потребителската кошница на българина и търсенето намалява все повече. Освен това дублирането на стандартите е безсмислено и ще оскъпи продуктите, твърдят хора от хранителния бранш.
„Няма родно производство на българско месо и самите преработватели не биха могли да правят продукти само с българско месо,” посочи Илонка Аврамова от Асоциация на месопреработвателите.
„В България винаги има дефицит на сурово мляко. При интерес към този продукт, по-голям от моментния, това ще доведе до поскъпване на цената му,” допълни Симеон Присадашки от същата организация.
Дублирането на стандартите все още се обсъжда, уточниха от земеделското министерство.
Коментари