Съдържанието на влага в пилешки продукти, произведени у нас, да бъде до 4.3%, предвижда новата наредба на Министерството на земеделието и храните за птичето месо.
Това съобщи в сутрешния блок на Радио Фокус Венцеслава Тасева, зам.-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.
По думите й, потребителите ще престанат да купуват месо с голямо количество вода.
С наредбата се регламентира, че са забранени всякакви добавки към месото. Съставките, които досега се влагаха, спомагат при технологичната обработка на месото да може да се задържи водата в него. Наредбата ще влезе в сила от 20-ти януари и в нея има много ясна регламентация, за да може потребителят да се ориентира от етикета, който е задължително да се чете при пазаруването.
Венцеслава Тасева каза още, че в момента съдържанието на вода в пилешките продукти на пазара е над 5.5% и допълни, че новата наредба ще регламентира само количеството вода, което се съдържа в продуктите да е тази, която физиологично се съдържа в птичия труп, без да бъде добавяна вода при обработката му.
Коментари