През април яйцата поевтиняха на едро средно с 22 процента до 25 стотинки за брой, отчетоха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. В края на месеца цената на яйцата падна до 22 стотинки.
През април Индексът на тържищните цени пада с 1,2 на сто до 1,473 пункта, а спрямо пиковите стойности през март понижението е 4,4 на сто.
В края на април 2012 г. индексът е с 3,4 процента по-ниско ниво от същия период на 2011 г.
През този месец цената на захарта, ориза и лещата падна с около 2 - 4 процента, а цените на брашното и фасула се движат около нивата от март.
Олиото поскъпва с два процента (пет стотинки) за месеца на база до 2,52 лева за литър.
Промяната на цените на млечните и месните произведения през април спрямо март е в диапазона плюс минус 1 - 3 процента.
На годишна база яйцата обаче поскъпват 56 процента - през април 2011 те са се продавали на едра по 16 стотинки.
Спрямо април 2011 година фасулът поевтинява с 18 процента, а местните произведения и рибата в диапазона 2 - 12 процента. Млечните произведения поевтиняват на годишна база с около 3 процента.
В началото на пролетта се наблюдава понижение на цените на оранжерийните краставици (11,7 на сто), салатите (23 процента ), картофите (9 процента) и зелето (2 на сто).
Поскъпване спрямо предходния месец е отчетено при оранжерийните домати (29 на сто) и зрелия чесън (5 на сто), а ябълките, бананите и цитрусовите плодове са поскъпнали на месечна база в диапазона 1 - 11 процента.
В сравнение с април 2011 г. има ръст в цените на бананите и цитрусовите плодове в порядъка на 4 - 10 процента. На годишна база оранжерийните домати поскъпват с 13 процента, а оранжерийните краставици с 35 процента.
При останалите плодове и зеленчуци се наблюдава спад на цените на годишна база, като най-силно изразен е този спад при цената на картофите, зелето и чесъна - с около 50 процента. Цената на зелената салата през тази пролет е с 6.5 на сто по-ниска, а ябълките се търгуват с 33 на сто по-евтино в сравнение с миналата пролет.
Редактор: Георги Иванов
Коментари