Хранителните продукти на големите марки нямат един и същи вкус и състав във всички страни, в които се продават, а качеството им също е различно. Това установиха наскоро авторите на проучване, което беше представено в Европейския парламент.
В него Словашката потребителска асоциация изследва продуктите на "Милка", "Кока Кола", "Якобс", "Нескафе" и "Чибо", които се продават в Австрия, България, Чехия, Германия, Полша, Румъния и Словакия. Изследването е показало, че единствено шоколадите на "Милка" запазват състава и вкуса си, независимо къде се продават. Що се отнася до останалите продукти, качеството им варира във всяка страна, съобщава полският вестник "Газета виборча".
За най-бедните страни като България, Румъния, Словакия и Унгария в продуктите на "Кока Кола" например са използвани по-евтини захари. Вместо захар в тази страни се използва изоглюкоза, която освен че е по-евтина, често е обвиняване за наднорменото тегло и увеличения риск от диабет.
Отново за България се произвеждат подправки "Котани", чието качество се различава значително от това на продуктите в Германия, Австрия или Полша.
Коментари