Забравете Libor, реалните манипулатори са... централните банки


Забравете Libor, реалните манипулатори са... централните банки
Снимка:

393

Всеки ще се съгласи, че манипулациите на лихвените равнища накърняват свободната икономика. Така че, защо председателят на Федералния резерв Бен Бернанке се очертава като най-големият манипулатор?

Този въпрос поставя анализаторът на Highland Capital Management Марк Окада, цитиран от финансовото издание Forbes. Основателят на хедж фонда с активи за $20 млрд. изчислява, че игричките с Libor са стрували на държателите на депозити поне $2 трлн. за една единствена година.

Окада обаче не спира до тук. В доклад, предназначен за институционални инвеститори, той посочва с пръст централните банки и твърди, че те на практика правят същото – свалят лихвите изкуствено, за да залеят системата с пари.

И докато действията на Федералния резерв може и да бъдат донякъде оправдани поради кризата, според Окада регулаторите са стигнали твърде далеч. Нещо повече – те не могат да представят доказателства, че многобройните им програми за количествено облекчаване са оказали някакъв реален стимулиращ ефект.

Управителите на хедж фондове и инвеститорите търсят по целия свят привлекателни дестинации за капитала. Но напоследък усилията им често опират на камък. Защо? Централните банки изкуствено надуват икономиките чрез парични стимули, вместо да оставят пазарите да следват своя естествен ход на развитие.

Последствията вече са налице – едва 15% от инвестиционните фондове, опериращи с акции и 11% от хедж фондове са успели тази година да надхърлят средното представяне на бенчмарк индикатора Standard & Poor’s 500, подчертава Окада.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.34357
  • JPY
    100
    1.20359
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички