Влиянието на Великобритания в света намалява


Влиянието на Великобритания в света намалява
Снимка:

343

Великобритания не може повече да пренебрегва факта, че нейното влияние в света отслабва успоредно с възхода на развиващите се държави.

Освен това Лондон трябва да се подготви за отслабване на връзките си с Вашингтон, понеже САЩ преориентират приоритетите си от Западна Европа към Азия.

Това са основните внушения на остро критичен доклад, изготвен от комисия високопоставени законодатели, който бе представен днес в британския парламент, предаде Асошиейтед прес.

Общата парламентарна комисия по стратегията за национална сигурност, оглавявана от бившата министърка на външните работи Маргарет Бекет, порица като "дефектна" стратегията за национална сигурност на правителството на Дейвид Камерън, която бе обнародвана през октомври 2010 г.

В нея се настоява, че Великобритания ще запази позицията си на водеща световна сила въпреки бюджетните ограничения и преминаването на икономическата мощ от Запада към развиващия се свят.

"Това е напълно нереалистично в средносрочна до дългосрочна перспектива и Великобритания трябва да планира една променяща се и по-зависима от партньорство роля в света," се казва в доклада, цитиран от БТА.

Комисията на Камарата на общините и Камарата на лордовете освен това призова Камерън да "обмисли сериозно дългосрочните последици" от това, че САЩ "обръщат гръб" на Европа.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75789
  • GBP
    1
    2.32069
  • JPY
    100
    1.25648
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички