Сънди таймс: Осем седмици до излизане на Гърция от еврозоната


Сънди таймс: Осем седмици до излизане на Гърция от еврозоната
Снимка:

665

Ако допреди няколко месеца, прогнозите за излизане на Гърция от еврозоната, ни се струваха невероятни, днес тази опция стои повече от сериозно на дневен план.

До възможното излизане на Атина от еврозоната остават всичко на всичко осем седмици, предупреждава днес британският вестник "Сънди Таймс", цитиран от БГНЕС.

Задълбочаващата се политическа криза в Гърция заплашва да хвърли в хаос разработения план за финансова помощ на страната, която е членка на еврозоната, пише вестникът.

Поредицата неуспешни опити на гръцките партии да образуват правителство увеличава опасността от нови избори през юни. Но до края на юни според антикризисния план гръцкото правителство трябва да одобри допълнителни съкращения на държавните разходи от 11 милиарда евро. Едва след това в началото на юли Атина ще може да получи поредния транш от съвместния кредит на Евросъюза и МВФ.

Деловите среди силно се съмняват, че в Гърция ще бъде създадено ефективно правителство до края на юни и че страната ще е в състояние да направи поредното съкращаване в държавния бюджет. А без тази стъпка очакваните пари от ЕС и МВФ няма да постъпят, което ще постави на дневен ред въпроса за дефолт на Гърция по задълженията й и за изхода й от еврозоната.

"Сънди таймс" отбелязва, че банките във Великобритания преценяват изгледите за излизане на Гърция от еврозоната на 50%. Банките вече работят над сценариите за вероятните събития, предизвикани от излизането на Атина от еврозоната и връщането й към националната валута, добавя вестникът.

Преди няколко дни председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предупреди Гърция, че ще трябва да напусне еврозоната, ако не спазва стриктните правила, на които се съгласи в замяна на спасителните планове.

Тая дълбоко уважение към гръцките демокрация и парламент. Но уважавам и останалите 16 кабинета, заяви португалецът в интервю за италианска телевизия.

Ако ангажиментите не се спазват, ще означава, че нямаме условия да продължаваме да работим със страни, които не изпълняват уговорките си, отбеляза Барозу.

Междувременно кредитната агенция Фич предупреди  в петък цялата еврозона, че ако Гърция напусне валутния блок в резултат на тежката криза, рейтингите на останалите страни ще бъдат застрашени от понижаване.

Компанията съобщи, че при подобен сценарий вероятно ще постави отрицателна перспектива на всички членки на еврозоната. Но успокои, че рейтингите на тези, които вече имат такъв, няма да бъдат понижавани моментално.

Тя също така изтъкна, че тези страни са Франция, Италия, Испания, Кипър, Ирландия, Португалия, Словения и Белгия.

В случай, че Гърция напусне еврозоната, вследствие на текущата политическа криза или на по-късен етап, когато икономиката не се стабилизира, Фич вероятно ще постави отрицателен рейтинг на всички останали държави в еврозоната, тъй като вече преразгледа систематичните и специфични за всяка страна последици от гръцкото решение, съобщи в комюнике агенцията.

Фич, чиито решения влияят на разходите по заеми на правителствата, освен това заяви, че понижения на рейтинги ще има в зависимост от начина, по който изходът на Гърция се отрази на зоната.

Вероятността и магнитудът... ще зависят до голяма степен от европейския политически отговор и от успеха при ограничаването на заразата. Както и от изготвянето на заслужаваща доверие визия за реформирана еврозона, настоя агенцията.

Въпреки това, рейтингите на всички членки ще бъдат изложени на риск, настоя тя.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80211
  • GBP
    1
    2.34751
  • JPY
    100
    1.20144
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички