S&P: Европа излиза от кризата в края на годината


S&P: Европа излиза от кризата в края на годината
Снимка:

530

Рецесията, в която се намира Европа в момента, вероятно ще продължи до третото тримесечие на 2012 година, съобщи Ройтерс, като цитира прогнозите на рейтинговата агенция "Стандарт енд пуърс".

В доклада, който представи на 4 април, агенцията предвижда икономиката на Европа да отбележи лек ръст в края на тази година, като тенденцията ще се запази и през 2013 година.

Германия и други северни страни от еврозоната ще започна да растат още тази година, докато южните им съседи - Италия, Испания и Поругалия, ще останат в рецесия, обяви главният икономист на агенцията за Европа и Близкия изток.

Междувременно нови данни показаха, че активносттта в частния сектор на еврозоната бележи спад през март, с което дадоха ново доказателство, че единното валутно пространство е в рецесия. 

Индексът на мениджърските поръчки е спаднал до рекордна стойност от три месеца насам, достигайки 49,1 пункта през март. Ниво под неутралния праг от 50 пункта показват свиване на икономиката.

Резултатите обаче са по-добри от предишна стойност на индекса от 48,7 пункта. Те са индикатор за „умерено” свиване, съобщи компанията „Маркит”.

Слабото вътрешното търсене остава сериозна спънка на ръста.

Нивото на продажбите на дребно в еврозоната е спаднало през февруари с 0,1% спрямо нивото през януари,  съобщи европейската статистическа служба Евростат, информира АФП.

На годишна база продажбите са спаднали с 2,1% през февруари. 

Най-голям спад е регистриран в Словения (5 %) и в Полша (2,7 %). Най-голямо увеличение има в Малта (4,7 %) и Люксембург (2,2 %).

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.34357
  • JPY
    100
    1.20359
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички