Сепаратизъм - новото плашило в ЕС


Сепаратизъм - новото плашило в ЕС
Снимка:

495

Кризата ускори плановете за независимост на по-богатите региони в държавите членки на ЕС, които са недоволни, че трябва да финансират по-бедните части, коментира в. "Ню Йорк таймс".

Президентът на Каталуния Артур Маас наскоро разтърси Испания и пазарите с призива си за предсрочни регионални избори, като обеща референдум за независимост от Испания, макар че властите в Мадрид заявиха, че това е незаконно.

Шотландия пък планира референдум за независимост през есента на 2014 година.

Фламанците във Фландрия постигнаха почти цялостна автономия, както административна, така и лингвистична, но все още са обидени, тъй като смятат, че в страната продължава хегемонията на жителите на Валония, които говорят френски.

Има безброй неща, които поддържат недоволни страните или отделните региони.

Например, за едни това са "общата история", общите войни, общите деца, общите врагове. Но икономическата криза в Европейския съюз като че ли допълнително подчертава старите дрязги.

Мнозина в Каталуния и Фландрия например и днес твърдят, че внасят значително повече в националната хазна, отколкото получават, въпреки че националните правителства намалиха обществените услуги. В този смисъл, по-богатите северни държави като Германия, Финландия и Австрия се оплакват, че богатството и благополучието при тях се изчерпват, за да се подпомогнат страни като Гърция, Португалия и Испания.

Кризата също създаде загуба на доверие в традиционното лидерство, при което избирателите наказват актуалните и основните политически партии. Това помага на националистическите партии като "Националния фронт" във Франция и "Златна зора" в Гърция. Но сепаратистките региони също недоволстват, като при тях все повече се засилва подкрепата към партиите, които се стремят към независимост.

"Цялостното развитие на европейската интеграция намали рисковете за отделяне, тъй като областите, които се самоопределиха, знаят, че не трябва да бъдат напълно самостоятелни и независими", казва Марк Леонард, директор на Европейския съвет за външни отношения.

Но кризата също така означава и истинска загадка за регионалните лидери, тъй като подкопава привлекателността на Европейския съюз.

Например в Шотландия имаше предложение ако страната стане независима, да се присъедини към ЕС без много шум, тъй като шотландците са вече отдавна граждани на Европейския съюз.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75316
  • GBP
    1
    2.32967
  • JPY
    100
    1.226
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички