САЩ са пред разпад?


САЩ са пред разпад?
Снимка:

1024

Недоволството на значителна част от американците от преизбирането на президента Барак Обама започва да придобива конкретна форма. Стотици хиляди подписват петиции щатът им да се отдели от САЩ, и от вота насам това се превръща в най-актуалната тема в Америка. Едни си спомнят Гражданската война, а други обсъждат икономическите последствия, съобщава vestifinance.ru.

Макар че вероятността федерацията да се разцепи все още не е кой знае колко голяма, някои южни щати, традиционно верни на републиканците, имат нелоши шансове да се отделят по законен път.

Към момента, петиции за независимост са подали всички 50 щата, но за да бъде разгледана официално молбата им, документите трябва да бъдат подписани от по поне 25 хиляди граждани.

Засега тази бариера е премината от осем щата, предимно от Юга. Абсолютният лидер е Тексас, със 120 хиляди подписа. Следват Луизиана и Флорида, с по малко над 30 хиляди, а Джорджия, Алабама, Тенеси и Северна Каролина са на ръба да достигнат 30 хиляди. Общо недоволните от цялата страна са почти милион.

Юридически е напълно възможно определен щат да излезе от структурата на САЩ. Това право е гарантирано от Декларацията на независимостта и именно на тази база Америка се отделя от Великобритания. Освен Тексас, силни правни и икономически аргументи да отделяне има и най-богатият щат Калифорния, който обаче е традиционно верен на демократите.

Брутният вътрешен продукт на Калифорния възлиза на почти $2 трлн. или близо 13.5% от общия БВП за страната. Тексас е на второ място, със съответно $600 млрд. или 8%.

В Тексас са съсредоточени около четвърт от всички залежи на петрол в САЩ и една трета от природния газ. Теоретично, Калифорния също може да оцелее с лекота, ако евентуално се отдели, тъй като разчита на мощта на Силиконовата долина.

Ако двата щата се отцепят, Калифорния ще стане петата по размер икономика в света, а Тексас – 15-тата.

Други щати обаче, които изразяват сепаратистки настроения, ще срещнат проблеми да преживяват самостоятелно. Алабама например получава федерални грантове от $1.7 за всеки долар, даден на централното правителство под формата на налози. В Луизиана тази сума е $1,5, за Южна Каролина - $1,4 и Мисури - $1,3.

Така че, според икономисти, всеки от тези щати ще се сблъска с чудовищен дефицит само 2-3 години след отделянето си, и ще моли Вашингтон да бъде приет обратно във федерацията.

 

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75159
  • GBP
    1
    2.33087
  • JPY
    100
    1.2142
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички