САЩ отново в рецесия през 2013?


САЩ отново в рецесия през 2013?
Снимка:

336

Американската икономика вероятно я очаква нова рецесия през първото половина на 2013 г., ако планираното повишаване на данъците и съкращенията на държавните разходи не влязат в сила през януари.

Това смятат експертите от бюджетното управление на американският Конгрес, пише "Уолстрийт Джърнъл".

Заключението вероятно ще подтикне американските политици да приемат през тази година широко бюджетно споразумение, което ще им позволи да избягнат такова негативно развитие на събитията.

Комбинацията от повишаване на данъци и съкращаване на разходи рязко ще съкрати бюджетния дефицит, но ще доведе до временно спиране на икономическия подем, отбелязват експертите от бюджетното управление.

Според техните оценки, БВП на САЩ ще се свие с 1,3% на годишна база през първите шест месеца на 2013 г., което ще отговаря на понятието за "мека рецесия". Очаква се икономиката на страната да се стабилизира през втората половина на годината и да нарасне с 0,5% за цялата 2013 г.

Годишните темпове на растеж на американската икономика са средно 2,4% от средата на 2009 г., когато започна възстановяването.

Уилям Хелсътн от Института Брукингс във Вашингтон отбеляза, че идеята за провокиране на нова рецесия на фона на бавния и недостатъчен икономически подем е ужасна от гледна точка на стандарта на американските семейства. Няма да е честно това да бъде допуснато, ако има реални алтернативи, убеден е той.

В случай, че не всички предложение мерки за съкращаването на разходите и повишаването на данъците бъдат реализирани, американската икономика ще нарасне през 2013 с 4,4%, а броят на работните места ще се увеличи с 2 милиона.

През декември приключва действието на данъчните отстъпки, въведени още по времето на Джордж Буш. Този фактор заедно с повишаването на останалите данъци и големите съкращения на разходите, които бяха съгласувани с Конгреса в края на миналата година, ще намалят бюджетния дефицит през 2013 финансова година с 1,171 трилиона долара.

Въпреки това много политици биха искали да избегнат рецесията. Белият дом и Конгресът все още не са започнали преговори за това, как да избегнат този проблем.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75316
  • GBP
    1
    2.32967
  • JPY
    100
    1.226
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички