Ройтерс: Строгата фискална политика помага на България в кризата


Ройтерс: Строгата фискална политика помага на България в кризата
Снимка:

484

Дясноцентристкото българско правителство до този момент успя да премине през дълговата криза в Европа с малко щети благодарение на строгата фискална политика и големите резерви, но остава силно изложено на влиянието от съседна Гърция.

Това пише Ройтерс в анализ за ключовите рискове пред България.

Подкрепата за управляващата партия ГЕРБ, ръководена от премиера Бойко Борисов, остава силна, въпреки бюджетните съкращения и непопулярните реформи.

България е най-бедната държава членка на ЕС, но и една от страните с най-нисък дълг. Тя води предпазлива фискална политика, включваща замразяване на заплатите в държавния сектор и на пенсиите за три последователни години, за да намали натиска върху валутата си, която е обвързана с еврото.

Ройтерс посочва основните политически рискове за България, отбелязва БГНЕС.

Намаляващият растеж, влиянието на Гърция

Износът извади България от рецесията през 2010 г., но спадна заради намаляващия растеж на основния й пазар, еврозоната. Европейската комисия и МВФ прогнозират растеж от около 0,5% до 0,8% тази години спрямо 1,7% през 2011 г. Българското финансово министерство запазва оптимизъм, като прогнозира растеж от 1,4% и смята, че все още може да постигне целта за бюджетен дефицит от 1,3% от БВП дори с растеж от 1%.

Най-сериозният риск идва от южния съсед на България. Около 7% от износа на България е насочен към Гърция, а контролирани от Гърция банки контролират една четвърт от банковата система на страната. България е изправена пред нарастващ натиск от финансовите пазари заради влиянието на Гърция и разходите по обслужването на суверенния й дълг се увеличиха с повече от една четвърт през последния месец. Ключовият тест за България ще бъде продажбата на петгодишните еврооблигации на стойност 950 милиона евро, планирана за края на юни.

Фискалните резерви намаляха до около 4,5 милиарда лева (2,9милиарда долара) спрямо 8 милиарда лева преди кризата и боновете са най-добрата възможност на България да изплати евробоновете за 818 милиона евро, чийто падеж ще настъпи през януари 2013 г. Държавният дълг е само 15,3% от БВП, но България трябва да продължи да намалява бюджетния си дефицит и да засилва фискалните си буфери, за да предпази валутата си, обвързана с еврото, и да убеди пазарите, че може да се справи с идващите от Гърция рискове.

МВФ призова България да запази фискалния си резерв вместо да го изчерпва. Фондът препоръча на правителството да не инвестира средствата от Сребърния фонд в държавни ценни книжа, което също така може да доведе до кредитния рейтинг на страната.

Какво да се наблюдава:

- Дали икономическият растеж ще отговори на прогнозите на правителството? Това може да увеличи разходите по обслужването на българския дълг.

- Дали България ще може стъпи на международните пазари при разумна цена, за да рефинансира боновете си или ще бъде принудена да разчита само на местни средства или да потърси помощ от МВФ?

- Дали ще може да смекчи последиците от нарастващите проблеми с дълга в Гърция, особено в случай на фалит или излизане от еврозоната?

Подкрепата за правителството

Партията на Борисов ГЕРБ остава най-популярната политическа формация преди парламентарните избори през 2013 г., но нарастващото обществено недоволство заради слабата икономика и безработицата намалиха подкрепата за нея. Безработицата в България беше 11,4% през април и правителството и аналитици очакват тя да остане двуцифрена през следващите две години. Борисов официално оглавява правителство на малцинството, но разполага с достатъчно подкрепа в парламента, за да оцелява лесно при вотове на недоверие.

ГЕРБ спечели местните и президентските избори миналата година с комфортна преднина. Но заради парламентарните избори през 2013 г. е малко вероятно да предприеме сериозни реформи като цялостно реформиране на неефективната и остаряла здравна система, тъй като те може да се окажат непопулярни.

Какво да се наблюдава:

- Дали отслабващата икономика ще намали рейтинга на Борисов и ще го принуди да предложи по-популистки мерки като увеличаване на заплатите в държавния сектор и на пенсиите или намаляване на ДДС?

- Дали опозиционната социалистическа партия ще поиска още вотове на недоверие преди изборите догодина?

- Политическото напрежение може да увеличи разходите по обслужването на суверенния дълг на България и да я принуди да взема заеми.

Корупция и организирана престъпност

Корупцията и организираната престъпност продължават да са проблем в България 20 години след края на комунистическото управление, което отблъсква инвеститорите, пречи на растежа и отложи влизането й в Шенгенското безвизово пространство на ЕС.

В началото на май страната прие нов строг закон, целящ да намали финансовите потоци към организираната престъпност и макар полицията и прокуратурата да увеличиха усилията си, въпросите ще останат, докато те не започнат да вкарват в затвора високопоставени държавни служители и не изпратят сериозно послание, че са сериозни в налагането на стриктно върховенство на закона.

Какво да се наблюдава:

- Дали правителството ще покаже, че може да се бори с корупцията, може би като осъди високопоставени държавни служители?

Това едва ли ще промени отношението на пазарите в средносрочен план, но ще изпрати важен сигнал, че става по-лесно да се прави бизнес в България.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75159
  • GBP
    1
    2.33087
  • JPY
    100
    1.2142
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички