Плевнелиев: Трябва да благодарим на кризата


Плевнелиев: Трябва да благодарим на кризата
Снимка:

558

Трябва да сме благодарни на кризата, защото тя ни накара да преосмислим начините, по които залагаме и постигаме целите си, начините, по които икономиката растеше, а правителствата харчеха публичните финанси.

Това каза днес президентът Росен Плевнелиев по време на конференция "Бизнес етиката: основен принцип за устойчива бизнес среда", предаде БГНЕС.

Според президента, кризата укрепва нашата способност да се изправяме пред слабостите, да не замазваме и да не крием проблемите си, да не ги отлагаме за следващо поколение, понякога.

 Трудните времена мотивират политиците да адресират проблемите и да търсят решения, каза той.

България показа, че може да поддържа устойчива фискална дисциплина. Правителствата, както и семействата трябва да се научат да си правят добре сметката. И да се инвестира в проекти, които имат мултипликационен ефект, смята президентът.

Налага ни се да избираме правилно приоритетите си, да търсим иновативни решения. Всички ние знаем, че е важно да постигаме реални и измерими резултати и това се отнася преди всичко за политиците. И тук България пое по един добър път, който ще ни доведе до добри резултати. Доказателство за това е, че през миналата година България се изкачи с 12 места нагоре по конкурентоспособност. Радвам се, че инфраструктурните проекти се развиват добре, както добре върви и административната реформа, каза Плевнелиев.

Бизнесът не е възможен без изграждане на среда на доверие, смята Плевнелиев.

А рецесията, в която изпадна икономиката е и заради загуба на доверие. Високото доверие в институциите и между партньорите, предсказуемостта са важни, защото печелим всички, смята президентът. Всичко това трябва да е дългосрочна стратегия, каза той.

Плевнелиев е и за изграждане на екосистеми, което ще доведе до развитието на ред други модерни бизнеси. Трябва да се въведат и прозрачни обществени поръчки, според него. А за да бъде ефективна администрацията, тя трябва да е стандартна.

В бъдеще ще успяват онези държави, които имат дългосрочна концепция за развитие, планират разумно, интегрирано и дългосрочно, развиват своите стратегически конкурентни предимства, независимо кой е на власт, заяви Плевнелиев.

Той подчерта, че бизнесът е партньор на държавата в "България 2020". Така ние заедно задаваме дългосрочните национални приоритети и гарантираме, че те няма да бъдат подменени, независимо кой е на власт, отбеляза президентът Росен Плевнелиев.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75159
  • GBP
    1
    2.33087
  • JPY
    100
    1.2142
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички