Плевнелиев: Малкият бизнес е двигател на икономиката


Плевнелиев: Малкият бизнес е двигател на икономиката
Снимка:

470

Статистиката показва, че две трети от заетостта се създава в малки и средни предприятия.

Това трябва да ни каже, че малките и средни предприятия са приоритет, заяви президентът Росен Плевнелиев на заседание на Съвета за икономическо развитие и социални политики.

Според президента малките и средни предприятия трябва да бъдат изключителен двигател на икономиката. Те са свързани с икономическия растеж на страната, каза президентът, цитиран от БГНЕС.

Категорично съм заявявал, че без икономическо развитие трудно може да говорим за някакво друго развитие на една държава. Росен Плевнелиев коментира и демографската криза. Демографската криза трябва да намери своите решения. Тя е видима и много притеснителна.

Ние търсим днес решения затова как да решим темата с нарастващия дял на възрастното население. Едно от решенията, които президентът даде това са инвестициите в човешки капитал. Ако 2030-2040 г. демографската сила ще ни удари с пълна сила, добре е дотогава да сме се преструктурирали и да имаме индустрии с висока добавена стойност. Трябва да постигнем условия за мобилизиране на по-големи финансови ресурси, каза той. Стратегическата цел е ориентирана и към високо качество на човешкия потенциал, каза още Плевнелиев.

Европа очевидно не излиза от тежката криза през последните 4 години и не виждаме краткосрочно такива перспективи, заяви Плевнелиев. Европа изгуби около 40% от своята конкурентноспособност спрямо САЩ. Да, Европа е най-голямата икономика в света. За съжаление цифрите показват, че бързо трябва да възстановим развитието. Учудва ме, че като че ли в Европа политиците сега се сещат, че трябва да се говори за растеж. Аз мисля, че това не е така. Аз мисля, че всеки политик, встъпвайки в длъжност трябва да започне да говори за растеж, каза президентът.

Освен за растеж трябва да говорим и за прогрес. Според Плевнелиев някои държави, за да постигнат прогрес, трябва да падат, за да достигнат стабилното състояние и след това да постигнат прогрес. Ние всички днес тук ще дебатираме по най-важната тема, тя е свързана с човешкото, със социалната и икономическа политика, обобщи държавният глава.

Държавата не прави бизнес, а трябва да бъде платформа за неговото развитие, каза Плевнелиев, който днес откри и двудневната дигитална конференция WEBIT.

Държавният глава подчерта, че младите български предприемачи трябва да видят перспектива за реализация на идеите си в България и основни инструменти това да се случи са електронното правителство и създаването на платформи за развитие на информационните и комуникационните технологии, съобщиха от прессекретариата на президента.

Според Плевнелиев, страната ни може да бъде иновативна не само в областта на високите технологии, но и в аграрните науки и в индустриите за подобряване на начина на живот.

Росен Плевнелиев отново очерта проекта "София тек парк" като първата иновативна екосистема, която ще създаде механизми за сътрудничество между държавните институции, научните центрове и бизнеса.

По този начин ще се даде възможност в България да се създават и развиват иновативни малки и средни предприятия. Електронното правителство обаче е задължителен инструмент за подкрепа на малките и средните фирми и е изключителен приоритет, подчерта държавният глава.

Двудневният форум WEBIT, посветен на дигиталната индустрия и нейното влияние върху икономиката, събира в столицата над 1000 представители на бизнеса, които ще споделят опита си в използването на новите технологии и социалните медии.

На журналистически въпрос дали ще наложи вето върху приетите промени в Закона за горите държавният глава повтори позицията си, че в президентството текат срещи, които ще продължат и в следващите дни. Президентът ще се запознае с различните становища.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75316
  • GBP
    1
    2.32967
  • JPY
    100
    1.226
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички