Песимизмът на бизнесмените по света рязко се задълбочава


Песимизмът на бизнесмените по света рязко се задълбочава
Снимка:

413

Бизнесмените по света виждат само буреносни облаци в бъдещето, разкрива последният съвместен доклад на Economist и Financial Times, позоваващ се на анкети, проведени сред 1500 висши мениджъра.

Коефициентът на респондените, очакващи подобрение на икономическата ситуция към тези, предричащи влошаване, се влоши от минус пет пункта през април до минус 25 пункта през юли.

Докато през април източноевропейците бяха най-разтревожени, с ниво на показателя от под -25 пункта, през юли черногледците преобладават в Латинска Америка – с под минус 40 пункта.

И макар че и през пролетта песимистите бяха мнозинство, тогава индикаторът успя да отбележи подобрение спрямо стойността си от -28 пункта за януари, а мениджърите от Северна Америка, Близкия изток и Африка като цяло дори изразяваха скромен оптимизъм.

Днес обаче 42% от анкетираните мениджъри виждат единствено буреносни облаци в бъдещето. Не е изненадващо, че повечето от тях изтъкват, че най-големият проблем на Европа е икономическата несигурност.

Повече от 60% от бизнесмените вярват, че през следващите шест месеца ситуацията в еврозоната може единствено да се влоши. Переспективите пред Северна Америка изглеждат малко по-ведри, макар че много зависи от изхода на президентските избори през ноември.

При отговора на въпроса – кой от кандидатите е по-благоприятният вариант за световната икономика, Барак Обама води Мит Ромни във всички региони и с 22 процентни пункта средно. Най-убедени в предимствата на Обама са представителите на опбразованието, здравеопазването, фармацията и биотехнологиите.

Мениджърите от всички страни смятат, че победата на Обама би била по-ползотворна за управляваната от тях компания. Изключение прави само Северна Америка, където Ромни води с 39.3% към 31.9%.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75316
  • GBP
    1
    2.32967
  • JPY
    100
    1.226
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички