Отличиха инвеститорите на 2011


Отличиха инвеститорите на 2011
Снимка:

557

Луфтханза Техник София, Асарел Медет, Хюлет-Пакард България, ЕВН България, Амер Спортс България - това са вложителите на 2011 година.

Снощи Българската агенция за инвестиции връчи за шести път традиционните си награди.

Призовете отличават компании със значителен напредък през 2011 година, които са допринесли за развитието на българската икономика, разкриването на нови работни места и стимулирането на по-бърз икономически растеж.

За първи път тази година фирмите имаха възможност сами да кандидатстват за участие със своите проекти.

Луфтханза Техник София стана инвеститор на годината в категорията на големите за "Инвеститор в активи" за построяването на база за ремонт на самолети на Летище София. В компанията работят над 400 души висококвалифициран персонал. Тя е отличена два пъти за Инвеститор Клас А. Стойността на инвестицията е 25.4 млн. лева.

В същата категория, но на малките и средните фирми, призът отиде при Амер Спортс България, клон на финландската Амер Спортс, която е един от най-големите производители в света на спортни стоки и екипировка, с марките Атомик и Саломон и др. През 2011 г. дружеството инвестира 7.7 млн. за обновление и модернизация на фабриката си за ски в Чепеларе и удвои броя на работните си места.

В категорията  "Зелена инвестиция на годината" наградата беше присъдена на Асарел Медет за новата циклично-поточна технология за транспортиране на добитата руда от рудник Асарел. Системата спестява транспорта с камиони и по този начин намалява вредното влияние върху околната среда. Инвестицията е в размер на 100 млн. лева.

Инвеститор на годината в категория "Работни места с висока добавена стойност" стана Хюлет-Пакард България с новия си Център за отдалечени услуги, на стойност 7 млн. лева и разкриването на 2000 нови работни места.

 Отличието за "Инвестиция в иновации" взе ЕВН България за новата когенерационна централа на площадката на ТЕЦ Пловдив Север с мощност 49.9 киловата електрическа и 54 мегавата топлинна енергия. Инвестицията е на обща стойност 100 млн. лева.

Секторите, които преди кризата формираха инвестиционна активност у нас, отбелязаха значителен спад, но индустриите, които демонстрираха устойчивост, увеличиха своя дял. Тази тенденция е видна от проектите, които кандидатстваха за приза "Инвеститор на годината" през тази година. Те са в сферите на енергетиката, индустрията, високотехнологичните услуги, коментира Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75789
  • GBP
    1
    2.32069
  • JPY
    100
    1.25648
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички