НС върна за ново обсъждане Закона за инвестициите


НС върна за ново обсъждане Закона за инвестициите
Снимка:

521

Народното събрание реши да се съобрази с ветото на президента Росен Плевнелиев и върна за ново обсъждане Закона за насърчаване на инвестициите, предаде БГНЕС.

За да бъде прието ветото на президента, първо депутатите трябваше да гласуват против поправките в закона. От 124 гласували народни представители, 26 бяха "против", 95 гласуваха "въздържал се". Едва трима подкрепиха още веднъж текстовете. Сега законопроектът ще трябва да бъде обсъден наново в парламентарната икономическа комисия.

Само преди няколко дни с пълно единодушие парламентарната икономическа комисия прие указа на президента, с който беше наложено от президента Росен Плевнелиев вето на последните промени в Закона за насърчаване на инвестициите.

"Праговете, които бяха приети с промените в Закона за насърчаване на инвестициите са прекалено високи и по отношение на изискването за инвестиции и по отношение на работните места", заяви по време на обсъжданията в комисията икономическият министър Делян Добрев. Той смята, че прагът за инвестиции трябва да бъде значително намален и да бъде добавена разпоредбата, която дава права по пребиваване и при инвестиции в недвижимите имоти.

По време на дебатите Добрев подчерта, че най-ниският праг за инвестиции в ЕС е от 10 000 евро и е в Словения, най-високият е в Ирландия 300 000 евро, докато в България Народното събрание прие праг от 4 милиона лева или 7 пъти по-висок от най-високия в ЕС. Народното събрание прие праг от 50 разкрити работни места, при положение, че най-високият праг сред другите страни-членки на ЕС е в Португалия – 30 работни места, най-ниският Великобритания - 2 работни места, отбеляза още Добрев.

На 13 декември президентът Росен Плевнелиев наложи вето на Закона за насърчаване на инвестициите. Президентът върна за ново обсъждане приетите на 29 ноември промени в нормата с мотива, че промените създават допълнителна пречка пред чуждестранните инвеститори, въвеждайки ненужно завишени изисквания за предоставяне на разрешение за постоянно пребиваване (да са внесли в капитала на българско търговско дружество най-малко 4 милиона лева като съдружници или акционери с поименни акции, притежаващи 50 % от капитала на дружеството, в резултат на което да са извършени инвестиции в размер не по-малък от 4 милиона лева и са разкрити най-малко 50 работни места за български граждани).

Според държавния глава новото изискване е във вътрешно противоречие с някои от останалите текстове на закона. Като пример може да се посочи фактът, че от една страна, законът предвижда възможност да се даде разрешение за постоянно пребиваване при вложени 1 млн. лева в българска кредитна институция по договор за доверително управление, а за реална инвестиция се изискват 4 милиона лева и 50 работни места.

И сега в чл. 16 от Закона за българското гражданство съществува възможност при особени заслуги към Република България в икономическата сфера лицето да получи гражданство при облекчен режим. Това дава достатъчно гаранции, че този инструмент може също да послужи за насърчаване и на инвеститори, но дава и възможност за конкретна преценка на ползата за държавата, без да я обвързва с количествени показатели. По тази причина президентът Росен Плевнелиев счита, че тези промени е добре да се върнат за допълнително обсъждане в Народното събрание.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75159
  • GBP
    1
    2.33087
  • JPY
    100
    1.2142
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички